28 návštěv Benátek

310 dní strávených v Benátkách

2 500 nachozených km v Benátkách

Ahoj, jmenuji se Lucie a píšu blog a průvodce po Benátkách.

Benátky letadlem: Vše, co potřebujete vědět o cestě letadlem do Benátek

Benátky letadlem

Pokud byste rádi navštívili Benátky letadlem, je dobré vědět, že lety do Benátek jsou operovány na 2 letiště, Marco Polo, které je blíže k Benátkám a Treviso, které je vzdálenější.

Letadlo je rychlou a pohodlnou volbou, která vám umožní dostat se do tohoto romantického města do 2 hodin. 

V tomto článku najdete všechno důležité ohledně cestování letecky do Benátek, abyste měli jistotu, že máte všechny potřebné informace.

Odkud můžete letět přímým letem?

Do Benátek létá několik leteckých společností z různých měst ve střední Evropě. Přímé lety do Benátek jsou k dispozici z těchto měst:

Praha: Benátky letecky z Prahy zazjišťuje na přímé lince Ryanair a WizzAir.

Vídeň: Austrian Airlines a Ryanair mají přímé spojení do Benátek.

Wroclaw: Z tohoto polského města můžete letět s Ryanairem.

Katowice: WizzAir poskytuje přímé lety do Benátek.

Mnichov: Lufthansa nabízí přímé spojení do Benátek.

WizzAIr

Kolik vás bude stát letenka do Benátek?

Ceny letenek do Benátek se liší podle sezóny a dostupnosti. Nejlevnější letenky můžete najít mimo hlavní turistickou sezónu, tedy na jaře a na podzim. 

Obecně platí, že ceny letenek se mohou pohybovat přibližně od 500 do 4 500 Kč, přičemž je důležité sledovat akce nízkonákladových aerolinek jako RyanairWizzAir. Pro srovnání cen a hledání nejvýhodnějších nabídek můžete použít porovnávače letenek, jako je Skyscanner

Benátky letadlem: Jak dlouho trvá let a kde přistanete?

Přímý let do Benátek z různých evropských měst trvá přibližně 1 až 2 hodiny:

Praha: Let trvá zhruba 1 hodinu a 25 minut.

Vídeň: Let trvá přibližně 1 hodinu a 15 minut.

Benátky mají dvě mezinárodní letiště, na která můžete přistát:

Letiště Marco Polo (VCE): Toto letiště se nachází blíže k centru Benátek, což vámnumožní rychlejší a pohodlnější dopravu do města. Létají sem například aerolinky WizzAir.

Letiště Treviso (TSF): Toto letiště je vzdálenější od centra Benátek, ale často sem bývají levnější letenky. Ryanair přistává právě zde.

Kromě samotného letu je třeba přičíst čas na letištní kontroly a čekání, které může celkovou dobu cestování prodloužit o 2 až 3 hodiny.

Benátky letadlem

Jak se dostat z letiště do centra Benátek?

Po příletu do Benátek máte několik možností, jak se dostat do centra města:

Z letiště Marco Polo (VCE):

Autobus: Cesta trvá přibližně 20-30 minut a stojí kolem 8-10 €.

Vodní taxi: Nejrychlejší, ale také nejdražší možnost, přibližně 30 minut za 100 až 120 €.

Vaporetta: Místní vodní doprava trvá cca 50 min a stojí kolem 15 €.

Z letiště Treviso (TSF)

Kombinace MHD (autobus + vlak): celková doba jízdy je cca 1 h a stojí okolo 6-8 €.

Autobus: Cesta trvá přibližně 40 minut a stojí kolem 12 €.

Shuttle Bus: Speciální autobusy, které jezdí přímo do centra Benátek. Cenanshuttle busu se může lišit podle poskytovatele služby a sezóny. Obecně se pohybuje mezi 12-15 €  za jednu cestu.

Nejlepší způsoby, jak se dostat z letišť Marco Polo a Treviso do svého ubytování a naopak, jak se dostat z Benátek na letiště v každou denní i noční hodinu, spoje, ceny, jízdní řády, jízdenky a vše potřebné pro cestu z letiště najdete v mém průvodci po Benátkách.

Letiště Marco Polo - přístav

Kdy a kde koupit letenky?

Jestli plánujete výlet letecky do Benátek, nejlepší čas pro nákup letenek je několik měsíců před plánovanou cestou, ideálně mimo hlavní turistickou sezónu

Letecké společnosti často nabízejí akční ceny mimo sezónu, takže na jaře a na podzim můžete najít zpáteční letenky startující na 500 Kč

Jestli se rozhodnete navštívit Benátky letadlem, doporučuji využít srovnávače cen, jako je Skyscanner nebo Google Flights, které vám umožní najít nejlepší nabídky. 

Před nákupem letenky se vždy ujistěte, že znáte storno podmínky své letecké společnosti, abyste předešli nepříjemným překvapením v případě nutnosti změny plánu.

Na jaké cestovní doklady můžete letět do Benátek?

Do Itálie můžete cestovat s platným občanským průkazem nebo cestovním pasem. Pokud letíte s nízkonákladovými aerolinkami, ujistěte se, že máte všechny potřebné doklady v pořádku, protože tyto společnosti jsou velmi přísné ohledně správnosti cestovních dokumentů.

Cestovní pas

Porovnání s jinými dopravními prostředky

Přemýšlíte, jaká je právě pro vás nejvhodnější forma dopravy do Benátek? 

Zde je malé srovnání:

Letadlo

Cena letenek do Benátek závisí na sezóně, ale průměrně se cena pohybuje kolem 1 500 Kč až 4 500 Kč za zpáteční letenku. Nízké ceny jsou k dispozici hlavně mimo hlavní sezónu nebo s nízkonákladovými společnostmi. 

Let samotný trvá zhruba 1–1,5 hodiny, ale musíte připočítat čas strávený na letišti – check-in, bezpečnostní kontroly a cestu z letiště do centra města (letiště Marco Polo se nachází přibližně 20 minut autobusem nebo lodí od Benátek, letiště Treviso pak cca 40 min autobusem nebo vlakem).

Celkově tak můžete očekávat, že vám cesta zabere přibližně 4–5 hodin

Navštívit Benátky letadlem je rychlý způsob, ale letištní kontroly a nutnost být na letišti několik hodin před odletem snižují celkový komfort. Letadla nabízejí menší prostor pro nohy a často nemají přístup k Wi-Fi nebo zásuvkám, pokud se nejedná o delší lety.

Autobus

Autobus bývá nejlevnější variantou, kdy jízdenku z Prahy do Benátek pořídíte okolo 800 Kč až 2 000 Kč, v závislosti na čase a dopravci. 

Délka cesty Praha – Benátky trvá cca 13–15 hodin, Brno – Benátky cca 10–12 hodin. Komfort v autobusech závisí na konkrétní společnosti, ale obecně platí, že prostor pro nohy je omezený a po tak dlouhé cestě se můžete cítit nepohodlně. Autobusy také často nemají zásuvky, ačkoli některé moderní autobusy nabízejí i Wi-Fi.

Vlak

Cena vlakových jízdenek do Benátek se liší podle toho, odkud vyjíždíte a kdy si lístek zakoupíte, viz informace výše v tomto článku. Průměrná cena se pohybuje od 1 500 Kč do 3 000 Kč

Cesta z Prahy trvá cca 12 hodin, ale můžete zvolit noční spoj a komfortně se vyspat. Vlak je tedy ideální kombinací komfortu, ceny a rychlosti. Navíc je nejekologičtější variantou dopravy.

RegioJet - interiér vlaku

Auto

Palivo na cestu z Prahy do Benátek (cca 800 km) vyjde na 2 500–3 500 Kč podle typu vozidla a spotřeby. 

Pokud zvolíte trasu přes Rakousko a Itálii, musíte počítat navíc s dálničními známkami v Rakousku (cca 10 €) a mýtnými poplatky v Itálii (cca 20–30 €). Celkové náklady na cestu autem se tedy mohou pohybovat okolo 4 000–6 000 Kč za jednu cestu. 

Délka cesty Praha – Benátky trvá cca 8–10 hodin (v závislosti na provozu). Cestování autem vám poskytuje flexibilitu, ale komfort závisí na počtu pasažérů a na tom, jak dlouho jste ochotni řídit bez přestávky. 

Po 8-10 hodinách za volantem může být cesta únavná a stresující, zvláště s nutností sledovat provoz a parkovat ve městě (což v Benátkách není snadné ani levné).

Proč zvolit letadlo?

Cesta letadlem do Benátek je ideální pro ty, kteří se chtějí rychle a pohodlně dostat do cíle.

Přestože musíte počítat s časem na letišti, samotný let trvá jen něco málo přes hodinu, což z něj činí nejrychlejší způsob, jak se dostat do Benátek. 

Letadlo je navíc často cenově srovnatelné s ostatními dopravními prostředky, zejména pokud si letenky zakoupíte včas a mimo sezónu.

Pokud chcete do Benátek cestovat rychle, pohodlně a za rozumnou cenu, letadlo je skvělou volbou.

Ahoj, jmenuji se Lucie

Do Benátek jezdím pravidelně od roku 2015, objevuji nová místa, nejlepší výhledy, restaurace a osterie a tvořím online průvodce, podle kterého si svou cestu do Benátek naplánovalo už více než 2 000 cestovatelů.

Můžete se na mě obrátit se svými otázkami a ráda vám předám informace, ktere budete pro svou cestu potřebovat. 

Můžete mi psát na email, v členské sekci nebo i na Whatsapp během samotné návštěvy  Benátek. 

Autentický průvodce po Benátkách i s mojí osobní podporou

Kdo byl v Benátkách s mým online průvodcem, měl už před cestou přehled o všech praktických informacích a zažil atmosféru a místa, které jiní cestovatelé minuli.

Kolikrát jste někam přijeli a na místě jste přemýšleli, jak něco funguje, jak se někam dostat, kolik co stojí, kde koupit lístek, kam si zajít na super lokální jídlo a jak nečekat ve frontě? Díky mému online průvodci po Benátkách budete mít výhodu nejlepších zážitků, skvělého itineráře a praktických tipů.

Spoustu věcí můžete zařídit už z domova a jet na svou cestu naprosto připravení.

Např. pokud jde o cestu z/na letiště, o MHD kartu, kterou budete určitě potřebovat, o orientaci v dopravě, o vstupy, prohlídky míst, apod.

Doporučuju mít také jasno v tom, jaká místa chcete navštívit. V Benátkách je mnoho krásných míst, ale také turistických pastí.

Ty nejlepší místa, která navštívit včetně všech praktických informací najdete v mém online průvodci po Benátkách.

Vlak do Benátek
Tipy pro cestu do Benátek

Benátky vlakem: vše, co potřebujete vědět o cestě vlakem do Benátek

Existuje několik způsobů, jak se dostat do Benátek. Letadlem, autem, autobusem i vlakem. A pokud byste ...

Benátky letadlem
Uncategorized

Benátky letadlem: Vše, co potřebujete vědět o cestě letadlem do Benátek

Pokud byste rádi navštívili Benátky letadlem, je dobré vědět, že lety do Benátek jsou ...

Benátky itinerář
Uncategorized

Benátky: Podrobný itinerář na 3 dny a osobní tipy 

Abyste měli základní představu o tom, jak velké Benátky jsou –  z jednoho konce na ...